![]() |
| For English Visitors | Támogatás |
|
||||||||
|
| Regisztráció | Blogok | Súgó | Taglista | Naptár | Keresés | Az elmúlt 24 óra üzenetei | Fórumokat olvasottnak jelöli | Chat |
![]() |
|
|
LinkBack | Téma eszközök | Megjelenítési módok |
|
|
#1 | ||
|
CMAE V.I.P. USER
|
Zsozsó írása a Neolapmrologus sexfasciatus-ról.
|
|
#2 | ||
|
CMAE TAG
Ország:
![]() |
Sziasztok!
Találtam a gépemen két apró írást,amit még tavaly nyaralás elõtt készítettem. Szívesen megosztanám veletek,talán dumcsizunk egy jót Neolapmrologus sexfasciatus Pár éve volt szerencsém tartani. Talán 6-8 cm-en kaptam meg õket (Don talán jobban emlékszik ),14-15 cm-re nõ meg. Több fajjal tartottam gond nélkül õket,társaságuk: -Julidochromis regani Kipili -Altolamprologus compressiceps -Altolamprologus calvus -Neolamprologus tetrachantus -Ancitrus sp. ![]() Élõhelye:Afrika,Tanganyika-tó (kõves,homokos területén) rákokat,kisebb halakat fogyaszt.Amit tapasztaltam,hogy a kõvek között (árnyékos,sõtét helyeket)nem részesítette elõnyben.Gyakran szívesen megpihen (akár 5 percig is) egy nõvényalatt.Gyakorlatilag az egész medencében úszkált.Tartására nagyobb 300-400 literes akváriumot javaslok.Kedveli a 24-26 C-os,pH 8,kemény 14-18 vízet.Aljazként lehet apró méretû kavics (2-4 szemcse nagyságú,vagy kvarchomok.Etetése nem jelent gondot.Sokmindent kipróbáltam,nem emlékszem kudarcra.Szívesen fogyasztották a krillt,különbözõ szúnyikat,granulátumot,lemezest,spirulinát,és a kis halakat.Tornyos csigáimat nem bántották. Ívarérettségét viszonylag sokára 2-3 év alatt éri el.Érdemes 5-8 fõs csapattal kezdeni,mert az ivari különbség fiatal állatoknál nem könnyû.Addig nyugodt lakónak számít,területet nem védett..Mikor eléri akkor a fajtársaival össze-összeugranak,de a többi lakót nem bántotta. Nõvényeim is biztonságban voltak (Anubias barteri,Anubias lanceolata,Aponogeteon longoloplumulosus),nem csipkedték,nem turták ki. Talán kõzhely,de a 2 hetenkénti részleges vízcserét ne felejtsük el ![]() Szaporodásukkal kapcsolatban nincs tapasztalatom.Amennyiben párban (párválasztók)állnak,kõvekre,sziklarepedések ben ikráznak. Most ennyi jutott eszembe,viszont örömmel veszem,mint mindig a kiegészítéseket,javításokat!
![]() |
| Könyvjelzők |
| Címkék |
| neolamprologus, sexfasciatus |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|