Magyarország legnagyobb afrikai sügeres fóruma

For English Visitors Támogatás

Vissza   Magyarország legnagyobb afrikai sügeres fóruma > TECHNIKA > SZŰRÉSTECHNIKA

Válaszol

LinkBack (1) Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2008-09-25, 08:23   #41
FORUM USER

Puncher logója

Információk
Ország: Ország

Összes hozzászólás: 192
Üzenetküldés

Szervusztok!

Van egy K1 szat-om. Gondoltam végre beüzemelem, de miután elég kicsi az aksihoz (nem is nullázni akarom a nitrátszintet, csak hogy alacsonyabb legyen a nitrátszint a vízcserék között).
Feltétlenül a (külső-belső) szűrőbe tenni, vagy tehetem a háttér mögötti szűrőm visszanyomókamrájába is? Vagy úgy semmit sem fog érni (ez a szivattyú ~200l/h kapacitásra van állítva), mert ott csak belógatni tudom a kamrába, kikerülhetetlenül nem tudom a víz útjába tenni.
Van valakinek tapasztalata, hogy csak belógatva mennyit ér? Vízcserekor ~40 mg/l nitrátértékeim szoktak lenni.
EgyébPuncher nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-25, 08:33   #42
CMAE KÖZGYŰLÉSI TAG

Cslaci logója

Információk

Összes hozzászólás: 139
Üzenetküldés
szat gyanta

Szia,

Attól hogy kisebb a gyantád, mint amit a megfelelő méretnek ír a papírja, nyugodtad használhatod. Annyiban van hátrányod az optimális méretűvel szemben hogy, egyszerre kevesebb nitrátot tud megkötni, valamint előbb fog telítődni, így gyakrabban kell regenerálni, és ezért hamarabb fog veszíteni a nitrát megkötő képességéből…
Régi 2008-09-25, 09:10   #43
FORUM USER

zsebe logója

Információk

Hobbi: Halak: akváriumban, természetes vizekben(peca), konyhában(süt, fõz) és Teddyke a rém(rott.)
Összes hozzászólás: 795
Képek: 61

Blogbejegyzés: 1
Üzenetküldés

Idézet:
Hozzászólás megtekintése
Van egy K1 szat-om.
...
Feltétlenül a (külső-belső) szűrőbe tenni, vagy tehetem a háttér mögötti szűrőm visszanyomókamrájába is? Vagy úgy semmit sem fog érni (ez a szivattyú ~200l/h kapacitásra van állítva), mert ott csak belógatni tudom a kamrába, kikerülhetetlenül nem tudom a víz útjába tenni.
Van valakinek tapasztalata, hogy csak belógatva mennyit ér? Vízcserekor ~40 mg/l nitrátértékeim szoktak lenni.
Az úgynevezett felületaktív gyanták belógatva, ide-oda dugva szinte ugyanúgy működnek.
Áramlás útjába téve garantált, hogy újra és újra találkozik olyan közeggel, aminek nitrát tartalma van.
De úgyanígy elmondható, hogy szintele lehetetlen olyan holttérbe tenni, ahol miután megköti a maga körül lévő molekulákat, a kialakuló határréteg olyan stabil marad, hogy abban többé ilyen molekulák nem lesznek.
Vagyis valamekkora hatékonysággal egy nagyon pangó sarokban is működik. Persze ha van egy minimális érzékelhető vízmozgás, csak jobb!
Régi 2008-09-25, 18:27   #44
Fet
FORUM USER

Fet logója

Információk

Hobbi: Akvárium, horgászat, kert
Összes hozzászólás: 230
Képek: 9

Üzenetküldés
gyanta

Olyan sokat beszéltetek már a gyantárol, kitudja hányszor lehet regenerálni?
Ha kimerült lehet-e ujra aktiválni?
Egyszer már feltettem ezeket a kérdéseket, de akkor nem kaptam válasokat.
+36-30-740-4489
EgyébFet nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-25, 18:42   #45
FORUM USER

macracantha logója

Információk

Hobbi: próbálom felcsigázni az érdeklődésemet vmi iránt..
Összes hozzászólás: 224
Blogbejegyzés: 73
Üzenetküldés
gyanta-gyanú..

A gyanta sós vízben való regenerálásának lehetősége a termék használati útmutatójában is fel van tüntetve. Töményebb sóoldat növeli a regenerálódás mértékét. Tudományosan alá nem támasztott, de a gyakorlatban hosszabb időn keresztül használva a gyantát mégis csak vmelyest megalapozott véleményem, hogy bizonyos idő elteltével (az időtartam hosszát természetesen jó néhány tényező befolyásolhatja) a gyanta a regeneráló beavatkozások ellenére is veszít a nitrátkötő kapacitásából.
Egyébmacracantha nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-25, 19:01   #46
SUPERMOD

Brekk logója

Információk

Hobbi: Sakk, klarinét, élőlények...
Összes hozzászólás: 1.030
Üzenetküldés
....................

aki regenerált már vízlágyító gyantákat, lúggal-savval, az tudja, mennyire tud mállani néha a regenerálás során, sok porszerű szemcsemaradék képződik, ami kimegy a mosóvízzel, idővel csökken a felület, használható mennyiség...nem kizárt(my theory), hogy kevésbé sós, de egy ciklusban többször, azonossal cserélt vízzel, így kíméletesebben végezve a regenerálást kinyújtható a gyanta élettartama...
EgyébBrekk nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-25, 19:10   #47
CMAE TAG

tapir logója

Információk

Összes hozzászólás: 340
Képek: 6

Elismerések

Üzenetküldés
Gyanta regenerálás

Sajnos a gyanta regenerációja csak megfelelő koncentrációjú konyhasós oldattal érhető el megfelelően.

900g NaCl 3 liter forró vízben feloldva, majd ebbe bele a gyanta, mosogatni 10 perc kb. aztán kimosni jól tiszta vízzel.

FONTOS! A gyanta a csomagból kivéve nem igazán működik, "elindításához" a fenti sós oldatban kell egyszer kimosni!
Egyébtapir nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-26, 20:01   #48
FORUM USER

ujjtibi logója

Információk

Hobbi: na mi lehet ugyan...
Összes hozzászólás: 50
Üzenetküldés
gyanta

Amikor beszéltem ennek a bizonyos gyantának a forgalmazójával, akkor ő azt mondta, hogy volt olyan akváriumuk amibe bennehagyták (véletlenül) több, mint egy éve és még akkor is kiválóan aktív volt.
Illetőleg azt is mondták, hogy töményebb sós oldatban jobban regenerálódik.
Lehet, hogy ez nem igaz, mindenesetre, hogy ezt mondták az biztos.
Egyébujjtibi nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-09-27, 08:59   #49
CMAE TAG

tapir logója

Információk

Összes hozzászólás: 340
Képek: 6

Elismerések

Üzenetküldés
Reakció

A fentebbi hozzászólásra reagálva.

1. Senki nem fogja azt mondani Neked a SZAT-os üzemben, hogy amit éppen itt gyártunk az nem fog csak 3 hónapig működni rendesen.

2. Mennyi az a "még nagyon aktív"? Szerintem ez is olyan mint a vasúti menetrend. Az egy szám.

Üdv!
Egyébtapir nem elérhető  
Válaszol idézettel
Régi 2008-10-12, 08:50   #50
Fórumtag

leeon logója

Információk

Hobbi: akvarisztika
Összes hozzászólás: 16
Üzenetküldés

Sziasztok.

Én nem vagyok nagy hive a kénes denitrátornak, mert vizet lágyit. Az egyszerű megoldások hive vagyok. A Diy Denitrátort épitettem meg, (tekercses biolabdás) Nem etetem, se vodka se cukor, és 3 hét elteltével beindult. A mult héten kihagytam a vizcserét mert csak 30 ppm volt a nitrát szint. Ma 20 körülit mértem. Tehát csökken szépen komotosan. Annyit teszek érte, hogy időnként ellenorzom a cseppszámot, de ebből is csak az elején csináltam nagy stopperórás cseppszámlálgatós jelenetet.

Itt az alap séma ami szerint készült a kütyüm, bár én néhány dolgot módositottam rajta, mert számomra ésszerűbbnek tűnö megoldások alakultak ki épités közben.

http://reefshow.com/html/modules.php...article&sid=37

Utoljára módosítva: leeon által : 2008-10-12 08:59.
Egyébleeon nem elérhető  
Válaszol idézettel
Válaszol

Könyvjelzők

Címkék
nitrátreaktor, nitrátszűrés

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhat létre
Válaszokat nem küldhet
Fájlokat nem csatolhat
A hozzászólásait nem módosíthatja

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva

LinkBacks (?)
LinkBack a következő témához: http://forum.cichlids.hu/szurestechnika/258-nitratszures-nitratreaktor.html
Szerző: Hely Típus Dátum
EHEIM Canister DIY Denitrator - .:: INDO DRAGON ™ ::. The 1st Hard Cover Arowana Book from Indonesia Post #78 Refback 2008-11-28 02:27

A pontos idő 03:26 , a GMT +1 időzóna szerint.