Szűrők
|
|
Szervusztok,
Mint bizonyára észrevettétek az új akvárium beindításánál több sarkalatos pontot is körbejártam. Köszönhetően a fórum rendkívüli színvonalának (ez a ti érdemetek) rengeteg hasznos infó jut az emberekhez el, akik a technikájukat finomítják. :gepel:
Szűrőmédiumok, és szűrők terén is kitérnék jelen tapasztalataimra. :nagyvigy:
Első körben az akimban 2 db 1500 L/h teljesítményű powerhead dolgozik, mindegyik külön aknában. A hozzászólások elemzése után, és saját ismeretségi köröm tapasztalatai alapján a krumliszsák "technológia" mellett döntöttem, ami nagysikerű terméke a magyar mezőgazdaság kiszolgáló iparágainak. Rövig gondolkodás, és agytorna után viszont mindezt a beszerzés helyszíneén elvetettem. Találtam ugyanis a madárhálót, amit a szőlő köré szokás tekerni, ugyanaz végül is, mint a krumpliszsák, egy különbséggel, hogy méteráru. Ennek szellemében ugyebár egy darabba helyezhető be a töltet, és mosógépben kicentrifugázva egy darabban tisztítható is... :okes:
mindkét aknámba bútorboltban vett finom szivacstáblák kerültek (30mm), majd azok fölé a madárháló aknánként 1,5 méter széles méteráruból 2 méter. Ez nem semmi szűrőmédium mennyiség, és nem semmi mechanikai (és biológiai is) szűrőhatást képez. Föléjük a mérettartás (ne ugorjon ki az aknából, ne dagadjon el) végett palakő darabokat helyeztem súlyozásnak. :tapsol:
A két powerhead mellett úgy gondolom lesz helye egy külső szűrőnek is, amit lehet, hogy házilag készítek el. Mivel "tiszta vizet" fog szivattyúzni, ezért átlátszó anyagból tervezem majd, így látványszinten sem egy rossz ötlet, hogy a töltetek behelyezését illusztrálja majd... Ebben a külső szűrőben nagyméretű pneumatika csatlakozókat fogok elhelyezni, amik gyorszárral rendelkeznek, és jó minőségűek (párszáz forint minden pneumatika üzletben, falra csavarozható, menetes, átmenő kivitel, vagy amit akartok...). A vízellátását kis szivattyűval képzelem, lassú áramlásban. Mennyire lehet lassú ez az áramlás? Azt ugye tudjuk, hogy a biológiai szűrők jobb, ha lassúak, de mennyire lehetnek lassúak? :okes:
Mivel ebbe a szűrőbe kosz, salakanyag, stb nem kerül, csak " tiszta víz", azért a gondozása is egy erős baktériumtelep függvényében igen ritka lesz. :pogo:
Ennek nagyon örülünk, nem szeressük a szűrőnyagot a parkettán végigcibálni... :nagyvigy:
Üdv.