|
Szia Don!
Húú jó sokat kérdeztél!
Nálaam a homokiak 500-600 literes medencében vannak!
De nem olyan egyszerű ezek tartása!
Igazából én elkövettem pár hibát!
Kezdetben volt egy nagyon szép enantiopus csapatom(25), amik már nagyon fiatalon forgattak!Aztán helyhiány miatt vadbefogott tropheusok kerültek melléjük,amik nemhogy a szaporodási kedvüket,hanem szinüket is elvesztették!
Közben a kajájuk is módosult, a tropheusokhoz igazodva,(novényi Osi), ami szintén közrejátszhatott az előbbiekhez!Lételemük a apró szemű homok,bár nálam üres aljú karanténakiban is szaporodtsak!
Cyatopharinxokat még nem szaporítottam,de azek sem egyszerű fajok! Jelenleg 3 féle van, c. f. moliro 8 db, c.f. mbyta 4 db, cf. haelembe 6 db! Csak külön akiban lehet tartani a színváltozatokat,az összeikrázás miatt!
Amúgy a társítást itt még jobban meg kell választani,mint az enentiopusoknál!Teljesen passzívak, izgága fajok mellett! Nekem egy ideig 600 L ben volta nyolc moliro és néhány enentiopus valamint xenotilápiák és lazacsügérek!Eznnél a fajnál sajna ez az aki sem nagyon nagy, a hím az egész akváriumot uralta,főleg etetés után! Ekkor szine is nagyon szép volt! Homokgödröt ás lehetőleg kövek közé,így magas kúpot épít!Nálam csak egy hím szineződött(3 ból)de a nap 90 % ában udvarol! A nőstények szine ezüstös! Sajna helyhiány miatt ismét kikerültek az akiból és megint tropheusok közé kerültek!Itt teljesen passzívak!Szerintem a legjobb külön akiban tartani egy csapatot, max néhány lazacsügérrel!Amúgy ha több homoksügér is van egy akiban, elverik egymás homokgödreit! Nálam a cyatopharynx teljesen elnyomta az enentiophusokat!
Amúgy nagyon hosszú a bélcsatornájuk, van hogy 20-25 cm es szar lóg ki belőlük! Könnyen bélgyuszit kaphatnak!
Az ivadék tényleg későn szineződik, sokszor csak12-15 cm esen! Bár ez is helytől függhet!
Sajna a szaporításról semmi tapasztalatom,szerintem megfeleleő helyen és társítással nem nehéz!
HA komolyan édekel, lehet eladok belőlük,de elég drága halak! Sajnos én nagyon helyhiányban küzdök!
Ha érdekel még vmi írj!
Üdv |
|